Typer af baner

Hybridgræsbaner

Hybridgræsbaner er foretrukket på stadions verden over, hvor professionelle topatleter skal have de bedste vilkår. På øverste niveau kan græstæppet være forskellen på succes eller fiasko, og med en hybridbane er man altid sikker på den absolutte topkvalitet. På en hybridbane kombineres naturgræs med lille mængde kunstfibre, hvilket resulterer i en bane, der er langt mere slidstræk end almindelige naturgræsbaner. Spillerne vil samtidig få fornemmelsen af, at de spiller på 100 procent naturgræs, samtidig med at banen er mere skridsikker. Dette skyldes, at hybridbanerne er bygget op omkring et bio-nedbrydeligt stabiliseringstæppe, der lægges ud på banen, som indeholder de maskinfabrikerede kunstfibre. Herefter bliver der sået naturgræs, som trænger ned gennem stabiliseringstæppet og slår rødder, mens det fletter sig med kunstfibrene. Det giver en helt ny, langt stærkere og mere jævn type af bane, hvor den stabile og ensartede spiloverflade minimerer risikoen for skridskader, som man for eksempel kender det fra Old Trafford i Manchester og Bernabéu i Madrid.

Kunstgræsbaner

Med kunstgræs får fodboldspillerne en bane, der er mulig at benytte længere i yderperioderne på året. Kunstgræsset er – modsat naturligt græs – ikke i risiko for at blive revet i stykker i det vejr, der præger ydersæsonerne og vintermånederne. Kunstgræs kræver stadig korrekt opbygning af underlaget, ligesom varme i banen er en nødvendighed, hvis spillet skal kunne foregå i minusgrader for at forhindre en frossen bane. Levetiden for et kunstgræsfelt afhænger af vedligeholdelsen, og hvor ofte og intensivt, der spilles på underlaget. I gennemsnit kan du regne med, at en kunststofbane holder 10 år. Herefter er det muligt, at det øverste lag skal gennemgå en reparation, der sikrer, at banen igen bliver så god som ny. Kunstgræs er en løsning, der forlænger spilleperioden, men kræver rigtig vedligeholdelse for at holde banen på et acceptabelt niveau.

Naturgræsbaner

Græsbanen, der er helt fri for hybridmåtter og kunstgræs, er den originale fodboldbane. Det stiller store krav til korrekt opbygning af underlaget med dræn, jordblanding og eventuel varme, hvis denne bane skal kunne benyttes længst muligt. Naturligt græs giver den ægte spiloverflade, og i sommermånederne vil det give en bane, som med den rette vedligeholdelse fremstår flot. En fodboldbane af ren, naturligt græs giver dog begrænsninger i det danske klima, hvor den udsættes for det våde vejr i efterår og foråret. Tilmed kræver en ren naturlig græsbane mere vedligeholdelse end hybridgræs og kunstgræs, ligesom antallet af spillemåneder er færre, afhængig af belastningen.